Korisne informacije za putovanje

Prije putovanja od nas ćete dobiti materijal s potrebnim informacijama: brojeve telefona naših ureda u Hrvatskoj koji Vam stoje stalno na raspolaganju, brojeve telefona i mobitela koje možete u svakom trenutku nazvati u slučaju hitnoće.
 
Potrebni dokumenti za putovanje:
Za ulazak u Hrvatsku je građanima država članica Europske Unije potrebna putovnica ili osobna iskaznica s fotografijom koja je važeća tijekom cijelog boravka u Hrvatskoj. I djeci je potreban važeći putni dokument s fotografijom - bez toga će prijelaz preko granice biti odbijen! Potrebna je njemačka dječja putovnica ili osobna iskaznica. Radi odredbe Europske Unije nije više dovoljno imati unos informacija o djetetu u putovnici roditelja. To vrijedi i za Austriju i Švicarsku.
Bitno: Maloljetne osobe koje putuju same moraju kod sebe imati izjavu o suglasnosti roditelja ili skrbnika. Molim Vas obratite pozornost na to da Vam putni dokumenti moraju biti važeći tijekom cijelog boravka.
 
Dokumenti za vozilo:
Potrebna Vam je važeća vozačka dozvola i ostala uobičajena dokumentacija za vozilo (prometna dozvola). "Zelena karta" nije više potrebna za automobile Europske Unije.
Ako u Hrvatsku putujete tuđim vozilom, potrebna Vam je punomoć izdana od strane vlasnika vozila koja nije starija od šest mjeseci. 
 
Sredstvo plaćanja/Mijenjanje novca:
Hrvatska valuta je "Kuna" (skraćenica je "kn", a međunarodno "HRK"). Jedna kuna se dijeli na 100 lipa (lp). Za vrijeme pisanja ovih informacija je tečaj iznosio otprilike 7,45 kn za 1€ (odnosno 1 kuna jednaka je 0,13€).
Mijenjanje novaca je u Hrvatskoj moguće u svim poštama, bankama i mjenjačnicama te na recepcijama hotela. Tečaj varira od banke do banke. Provizija iznosi između 0% i 3%. Banke po pravilu imaju radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7 - 15h, često i do 19h ili 20h, a ponekad i subotom.
 
Telefoniranje/Mobitel:
Više se ne isplati telefonirati s hrvatskog fiksnog telefona kući. Jedna minuta razgovora s govornice košta otprilike 0,40€ u Njemačku ili Austriju, a 0,47€ u Švicarsku.
Radi EU-Roaming pravilnika je telefoniranje putem mobitela postalo jeftinije. Za razgovore prema Hrvatskoj ili kući vrijede iste tarife kao za razgovor u svojoj zemlji po ugovoru. 
 
Internet:
Niti tijekom godišnjeg odmora se ne morate odreći interneta. Skoro svugdje možete pronaći besplatne WiFi-Hotspotove, a i većina naših smještajnih jedinica ima u cijenu uključen WiFi.
Sve mobilne mreže imaju UMTS/HSPA/LTE mreže putem kojih možete USB-stickom ili modemom skoro svugdje mobilno koristiti internet. Alternativno možete kupiti i u Hrvatskoj jedan USB-stick ili SIM-karticu s Prepaid-tarifom kako biste se priključili na internet. Npr. VIPnet nudi USB-stick sa SIM-karticom za 200kn, samu SIM-karticu za 20kn i 24h surfanja do 1GB interneta najvećom brzinom za samo 10kn.
 
Bankomati/Kreditne kartice:
Svugdje možete pronaći bankomate na kojima možete podizati gotovinu (kune) svojom EC-karticom i većim brojem kreditnih kartica. Osim toga, većina trgovina, restorana, benzinskih crpki i naplatnih kućica na autoputima prihvaćaju uobičajene kreditne kartice kao što su Visa, Mastercard, Diners i American Express te Maestro i Visa Electron.
 
Zdravstvo:
Liječnička pomoć je u Hrvatskoj dobra - osim poliklinika i bolnica ima i privatnih ambulanta i praksa.
Ako imate Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju Vam je izdala Vaša osiguravajuća kuća, onda imate pravo na potrebnu medicinsku pomoć pri javnim zdravstvenim ustanovama - pod istim uvjetima i troškovima kao kod osiguranja svoje zemlje. Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putničko osiguranje. Nisu uključeni troškovi privatnih ambulanti ili ostali troškovi do kojih bi moglo doći (npr. Put u svoju zemlju).
Privatni liječnici (naročito zubari) često nemaju ugovor s javnim zdravstvenim osiguranjima te se plaćaju gotovinom. 
 
Kućni ljubimci:
Za kućne ljubimce (pse i mačke) i njihov ulazak u Hrvatsku vrijede ista pravila kao i za ulazak u ostale zemlje članice Europske Unije što se tiče označavanja mikročipom i važeće iskaznice o zdravlju s potvrdom cijepljenja, naročito cjepiva protiv bjesnoće. 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se