Korisne informacije za putovanje

Prije putovanja od nas ćete dobiti materijal s potrebnim informacijama: brojeve telefona naših ureda u Hrvatskoj koji Vam stoje stalno na raspolaganju, brojeve telefona i mobitela koje možete u svakom trenutku nazvati u slučaju hitnoće.
 
Potrebni dokumenti za putovanje:
Za ulazak u Hrvatsku je građanima država članica Europske Unije potrebna putovnica ili osobna iskaznica s fotografijom koja je važeća tijekom cijelog boravka u Hrvatskoj. I djeci je potreban važeći putni dokument s fotografijom - bez toga će prijelaz preko granice biti odbijen! Potrebna je njemačka dječja putovnica ili osobna iskaznica. Radi odredbe Europske Unije nije više dovoljno imati unos informacija o djetetu u putovnici roditelja. To vrijedi i za Austriju i Švicarsku.
Bitno: Maloljetne osobe koje putuju same moraju kod sebe imati izjavu o suglasnosti roditelja ili skrbnika. Molim Vas obratite pozornost na to da Vam putni dokumenti moraju biti važeći tijekom cijelog boravka.
 
Dokumenti za vozilo:
Potrebna Vam je važeća vozačka dozvola i ostala uobičajena dokumentacija za vozilo (prometna dozvola). "Zelena karta" nije više potrebna za automobile Europske Unije.
Ako u Hrvatsku putujete tuđim vozilom, potrebna Vam je punomoć izdana od strane vlasnika vozila koja nije starija od šest mjeseci. 
 
Sredstvo plaćanja/Mijenjanje novca:
Hrvatska valuta je "Kuna" (skraćenica je "kn", a međunarodno "HRK"). Jedna kuna se dijeli na 100 lipa (lp). Za vrijeme pisanja ovih informacija je tečaj iznosio otprilike 7,45 kn za 1€ (odnosno 1 kuna jednaka je 0,13€).
Mijenjanje novaca je u Hrvatskoj moguće u svim poštama, bankama i mjenjačnicama te na recepcijama hotela. Tečaj varira od banke do banke. Provizija iznosi između 0% i 3%. Banke po pravilu imaju radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7 - 15h, često i do 19h ili 20h, a ponekad i subotom.
 
Telefoniranje/Mobitel:
Više se ne isplati telefonirati s hrvatskog fiksnog telefona kući. Jedna minuta razgovora s govornice košta otprilike 0,40€ u Njemačku ili Austriju, a 0,47€ u Švicarsku.
Radi EU-Roaming pravilnika je telefoniranje putem mobitela postalo jeftinije. Za razgovore prema Hrvatskoj ili kući vrijede iste tarife kao za razgovor u svojoj zemlji po ugovoru. 
 
Internet:
Niti tijekom godišnjeg odmora se ne morate odreći interneta. Skoro svugdje možete pronaći besplatne WiFi-Hotspotove, a i većina naših smještajnih jedinica ima u cijenu uključen WiFi.
Sve mobilne mreže imaju UMTS/HSPA/LTE mreže putem kojih možete USB-stickom ili modemom skoro svugdje mobilno koristiti internet. Alternativno možete kupiti i u Hrvatskoj jedan USB-stick ili SIM-karticu s Prepaid-tarifom kako biste se priključili na internet. Npr. VIPnet nudi USB-stick sa SIM-karticom za 200kn, samu SIM-karticu za 20kn i 24h surfanja do 1GB interneta najvećom brzinom za samo 10kn.
 
Bankomati/Kreditne kartice:
Svugdje možete pronaći bankomate na kojima možete podizati gotovinu (kune) svojom EC-karticom i većim brojem kreditnih kartica. Osim toga, većina trgovina, restorana, benzinskih crpki i naplatnih kućica na autoputima prihvaćaju uobičajene kreditne kartice kao što su Visa, Mastercard, Diners i American Express te Maestro i Visa Electron.
 
Zdravstvo:
Liječnička pomoć je u Hrvatskoj dobra - osim poliklinika i bolnica ima i privatnih ambulanta i praksa.
Ako imate Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju Vam je izdala Vaša osiguravajuća kuća, onda imate pravo na potrebnu medicinsku pomoć pri javnim zdravstvenim ustanovama - pod istim uvjetima i troškovima kao kod osiguranja svoje zemlje. Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putničko osiguranje. Nisu uključeni troškovi privatnih ambulanti ili ostali troškovi do kojih bi moglo doći (npr. Put u svoju zemlju).
Privatni liječnici (naročito zubari) često nemaju ugovor s javnim zdravstvenim osiguranjima te se plaćaju gotovinom. 
 
Kućni ljubimci:
Za kućne ljubimce (pse i mačke) i njihov ulazak u Hrvatsku vrijede ista pravila kao i za ulazak u ostale zemlje članice Europske Unije što se tiče označavanja mikročipom i važeće iskaznice o zdravlju s potvrdom cijepljenja, naročito cjepiva protiv bjesnoće. 

Turistička agencija ITA koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se